Trafik kazası sonucunda araçlarda meydana gelen maddi hasarlar sigorta poliçelerinden karşılanmaktadır. Kaza sonucunda kaza yapan aracın onarımı yapılmasına rağmen aracın satışında piyasa değeri düşmektedir. Örneğin; kaza öncesi aracın değeri 100.000-TL iken kaza sonrası aracın hasar kaydı bulunmasından dolayı aracın daha düşük bir fiyata satılması nedeni ile aradaki fiyat farkı araç değer kaybıdır.
Karşı tarafın kusuruyla trafik kazası sonucunda aracın satış fiyatı düştü ise araç değer kaybı tazminatı alma hakkınız bulunmaktadır. Bu tazminatın tutarı ise hasarın niteliğine, aracın üretim yılına, marka, model ve kilometresine göre değişiklik göstermektedir.
Meydana gelen değer kaybının tespiti için sigorta eksperinden araç değer kaybına ilişkin rapor alınması ve ilgili sigorta şirketine başvurunuzun yapılmasından, dosyanın durumuna göre, dava açılması veya Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvuru yapılması ve sonucunda hak edilen değer kaybı tazminatının icra yolu ile tahsiline kadar tüm süreci sizin adınıza takip edip en kısa sürede sonuçlandırıyoruz.
Ücretsiz danışma hattımızdan değer kaybı başvurunuz ve süreç hakkında bilgi alabilirsiniz. Aracınızda meydana gelen değer kaybı talepleriniz için zarar karşılanıncaya kadar hiçbir ücret ve masraf almıyoruz.
Aracınızda meydana gelen bu hasar nedeniyle oluşan değer kaybından kazaya sebebiyet veren kusurlu aracın trafik poliçesini düzenleyen sigorta şirketi sorumlu olup, aracınızda oluşan bu değer kaybını karşılamak zorundadır.
Araç Değer Kaybından Kimler Sorumludur?
Aracınızda meydana gelen değer kaybı nedeniyle kazaya sebebiyet veren kusurlu aracın trafik poliçesini düzenleyen sigorta şirketine başvurmak gerekmektedir. Şayet aracın trafik poliçesi mevcut değilse araç sürücüsü ve ruhsat sahibine karşı da, dava açarak zararınızı talep edebilirsiniz. Araçta meydana gelen değer kaybının tespitine yönelik, gerekirse bir ekspertiz raporu alınması ve bu raporla birlikte araç değer kaybı başvurusu yapılması süreci hızlandıracaktır.
Araç Değer Kaybının Hesaplanması
Araç değer kaybı hesaplaması için aracın, hasar geçmişi, kilometresi, marka ve model bilgisi, üretim yılı, trafiğe çıkış tarihi, pazar değeri gibi faktörler dikkate alınmaktadır.
Aracınızın kaza sonrası değerinin düşmesi, araçtaki hasarın büyüklüğü, hasar gören parçalar dolayısıyla yapılan onarımın büyüklüğü ve tamirat sırasında işçilik kalitesi ile doğru orantılı olarak değişir. Değer tespit ve tazminat davası açılabilmesi için karşı tarafın kazada kusurlu olması ve onarım yapılan kısımların kaza öncesi sağlam ve orijinal olması gerekmektedir. Çünkü daha önce örnek vermek gerekirse şasi bir onarım gördüyse bu durum aracın daha önce de kaza geçirdiğini gösterir. Yani araç daha önce değer kaybı yaşamıştır ve bu durumda ikinci bir değer kaybından söz edilemez. Bunun yanında farlar, silecekler, camlar, stoplar, tamponlar ve jantlar gibi onarım gerektirmeyen değişim isteyen parçalar ile vidalı parçalardaki değişiklikler için değer kaybı uygulanmamaktadır.
Yukarıda sayılan koşullar varsa ilk olarak değer tespiti yaptırılır. Mahkeme veya Sigorta hakemi daha sonra bilirkişi atayacak, bilirkişi ise hasarın ve onarımın boyutlarına bakarak araçtaki değer kaybını gösteren bir rapor sunacaktır. Başvuru da bu rapora göre karara bağlanacaktır.
Araç Değer Kaybı Taleplerinde Zamanaşımı Süresi
Araç değer kaybı davalarında zaman aşımı süresi 2 yıldır. Kazanın olduğu tarihten itibaren 2 yıl içerisinde araç değer kaybı talebinde bulunulması gerekmektedir. Araç değer kaybı, kusurlu araç sahibi ile aracın sigorta şirketinden talep edilebilir.
Bizler alanında uzman ekibimiz ile aracınızda kaza sonucunda oluşan değer kaybını sizin adınıza sigorta şirketlerinden tazminat talebinde bulunuyoruz.